Izleti na Kornate – Grupni izleti u Nacionalni park Kornati

Grupni izleti organizirani su brodovima koji mogu primiti od 70 do 180 osoba. Odaberite jedan od unaprijed definiranih jednodnevnih posjeta Kornatima i doživite ovaj jedinstveni nautički raj.

Kornati excursions Group Tours

Zadar: Izlet u Nacionalni park Kornati brodom Fažanka

Zadar: Izlet u Nacionalni park Kornati brodom Sveti Šime II

Kornati National Park tour with Fažanka boat

Cjelodnevni izlet u Park prirode Telašćica i plažu Lojena. Posjet liticama i Slanom jezeru Mir u Telašćici.

Sveti Šime II

Cjelodnevni izlet na plažu Lojena i u Park prirode Telašćica. Posjet liticama i Slanom jezeru Mir u Telašćici.

Zadar: Izlet u Nacionalni park Kornati brodom Arbiana

Zadar: Izlet u Nacionalni park Kornati brodom Plava Laguna

Arbiana

Cjelodnevni izlet na plažu Lojena i u Park prirode Telašćica. Posjet liticama i Slanom jezeru Mir u Telašćici.

Plava Laguna

Cjelodnevni izlet na otoke Kornat i Mana. Ručak u kapetanovoj kući u uvali Suha Punta. Skakanje s litica, ronjenje….

Zadar: Izlet u Nacionalni park Kornati brodom Eufemija

Zadar: Izlet u Nacionalni park Kornati tradicionalnim jedrenjakom Branimir

Eufemija

Cjelodnevni izlet na otok Mana, plažu Lojena i Kukljicu. Ronjenje, skakanje s litice…

Branimir sailboat

Cjelodnevni izlet na otoke Kornat i Mana. Ručak i brunch u ribarskoj kući u uvali Suha Punta.

Biograd na Moru: Izlet u Nacionalni park Kornati brodom Sveti Šime I

1 Sveti Šime I

Cjelodnevni izlet na otok Katina i u Park prirode Telašćica. Posjet liticama i Slanom jezeru Mir u Telašćici.

Kornati osvajaju nautičare bez obzira na doba godine jer godišnje dočekaju između 2600-2700 sunčanih sati. Cijelo područje Kornata prostire se na 320 km2, sa 150 otoka, otočića i hridi od kojih je većina u zaštićenom području Nacionalnog parka. U sklopu izleta na Kornate imate jedinstvenu priliku istražiti netaknutu prirodu u potpunosti. Spakirajte opremu za plažu i istražite istinsku grandioznu snagu prirode, a ostalo prepustite nama.

Na izletu na Kornate vodimo vas na cjelodnevni izlet u najrazvedeniji dio Mediterana. Kornatski krajolik možda je najdojmljiviji na otvorenom moru gdje se strme padine uzdižu visoko nad morem. Na moru ćete imati priliku diviti se visokim geološkim formacijama koje su postale popularno obilježje Kornata – visokim okomitim liticama ili “krunama”, kako su ih stoljećima nazivali. Odvest ćemo vas da vidite stotine metara suhozida, litice visoke 80 metara (270 stopa), pješčanu plažu Lojena, prirodni fenomen Magazinovu škrilu, crkvu Gospe od Tarca, utvrdu Tureta i još mnogo toga.

Apostrof sivi

Izlet na Kornate: Glavna stajališta

Kornatske krune – Visoke okomite litice

Najpopularniji fenomen u parku su ‘krune’, odnosno visoke okomite litice okrenute prema otvorenom moru koje su nastale kao posljedica geoloških promjena u dalekoj prošlosti. Krune su nastale kao posljedica tektonskog pomicanja Afrike prema sjeveru i njezina sudara s europskim kontinentom. Predstavlja površinu koja se proteže od Istre do srednje Dalmacije. Najviša hrid na Kornatima je Klobučar (80 metara), zatim Mana (65 metara), Rašip Veliki (64 metra), Obručan (50 metara) i Piškera (45 metara). Na Piškeri se nalazi i najdublja kruna koja ponire 90 metara duboko u more.

Magazinova Škrila – Prirodni fenomen

Još jedan prirodni fenomen na Kornatskoj brodskoj turi je “Magazinova škrila”, također nazvana “Ploča” ili “Vela ploča”. Smještena je ispod najvišeg vrha Kornata, Metline (237 metara), nagnuta prema moru. Dobra polazišta za posjet Magazinovim Škrilama su uvale Kravjačica, Strižnja ili Vruje. Ovaj geološki fenomen plijeni posebnu pozornost brojnim krškim oblicima Kornata. Široka je između 63 i 86 metara, a dugačka 160 metara, vjerojatno uzrokovana klizištem nakon jakog potresa. Da bismo došli do Škrila, morat ćemo ‘provaliti’ privatnim posjedom, stoga ga nikako ne smijemo ugroziti – pogotovo ne preskakanjem ili rušenjem suhozida ili uznemiravanjem ovaca.

Suhozidi – Spomenici ljudskog rada

Iznad plavetnila, gotovo je samo surovost kamena. Na izletu na Kornate imat ćete priliku vidjeti spomenike ljudskog rada – suhozide. Stotine metara suhozida, ručno rađenih artefakata, podignuto je krajem 19. stoljeća. Građene su kako bi se očuvalo imanje, ali i kako bi se zaštitio pašnjak i spriječilo premještanje ovaca s jednog imanja na drugo. Zanimljivo je da su svi zidovi izgrađeni onoliko visoki koliko je potrebno da ih ovce ne preskoče i prijeđu nekome, a široki onoliko koliko je potrebno da ih vjetar ne uništi.

Ostaci ilirskih gradina

Prva potvrđena kolonizacija Kornata datira od Ilira koji su na otoku počeli graditi male četvrtaste utvrde. Bili su uglavnom stočari, ali je i ribarstvo imalo važnu ulogu u njihovom gospodarstvu. Osim uzgojem ovaca, Iliri su se bavili i ribarstvom, pa su nastambe služile i kao stanovanje i kao spremište. Ilirske gradine danas su vrijedna povijesna baština čija brojnost govori o dobroj naseljenosti otoka u to vrijeme.

Lojena – Pješčana plaža

Lojena je jedina pješčana plaža na Kornatima i pravi izvor bioraznolikosti. Cijelo područje Kornata privlačno je roniocima – jedinima koji znaju priču o svim bojama dubina ispod kornatskih litica. Ne zaboravite ponijeti svoju opremu za ronjenje! Kornatsko podmorje je netaknuto i prozirno jer svjetlost prodire duboko u njega, stvarajući jedinstveno stanište za ribe i razne šarene koralje. Zahvaljujući svom podmorju, Kornati vrve nautičkim aktivnostima, posebice ronjenjem.

Kornati group tours - Lojena
Apostrof sivi

Nacionalni park Kornati iz Zadra

Kornati nisu prožeti užurbanim odmaralištima, letcima koji zatrpavaju vaše tragove nudeći konkurentne izlete brodom, niti zaprljani koracima turista. Imate potpunu slobodu vlastitog izbora. Na izlet Kornate brodom se može doći iz Zadra, Murtera, Pakoštana, Vodica, Splita i Biograda. Najbolji način da organizirate posjet Nacionalnom parku Kornati iz Zadra je da provjerite itinerare i vidite što najbolje odgovara vašem rasporedu i preferencijama. Naši brodovi su sigurni i udobni, savršeni za doživljaj spektakularne obale Dalmacije. Zgrabite opremu za ronjenje, spakirajte kupaće kostime i ručnike za plažu i uživajte u cjelodnevnom izletu brodom na Kornate iz Zadra.

Apostrof sivi

Istraživanje raja: Sveobuhvatan vodič za izlete na Kornate

Ako tražite bijeg od uobičajenog, putovanje do zadivljujućeg Nacionalnog parka Kornati je upravo ono što vam treba. Sastavljeno od 140 otoka u srcu Jadranskog mora, ovaj hrvatski arhipelag obećava neusporedivu kombinaciju prirodne ljepote, mirnih plaža i živahnog morskog života. Bilo da ste neustrašivi istraživač, ljubitelj prirode ili jednostavno turist koji žudi za jedinstvenim odmorom, naš sveobuhvatan vodič za izlete na Kornate pomoći će vam otkriti čar i privlačnost ovog izvanrednog odredišta.

Otključavanje magije izleta na Kornate

U Nacionalnom parku Kornati postoji posebna vrsta magije. Smješten u živopisnom Jadranskom moru, Kornatski arhipelag je skup od 140 prekrasnih otoka, od kojih svaki ima svoj jedinstveni šarm. Ovaj očaravajući krajolik ispunjen je bogatom bioraznolikošću, dramatičnim liticama i očaravajućim podvodnim ekosustavima, što izlete na Kornate čini nezaboravnim iskustvom.

 Magija izleta na Kornate leži u njihovoj sposobnosti da vas odvedu na mjesto gdje priroda i spokoj harmonično koegzistiraju. Čim krenete na izlet, odmah vas obavija zadivljujuća ljepota okoline, gdje zvuk vjetra koji šušti kroz drveće i valovi koji pljeskaju o obalu služe kao umirujuća pozadinska simfonija.

Dok plovite oko otoka, svaki otkriva svoj jedinstveni karakter. Tu su sirovi, grubo formirani otoci s prekrasnim stijenama oblikovanim tisućama godina jadranskih vjetrova i valova. Na drugim otocima naći ćete bujnu vegetaciju, koja pruža stanište raznim pticama i životinjama. Tu su čak i otoci s drevnim ruševinama, tihi svjedoci bogate povijesti i kulture ovog područja.

Izleti na Kornate nisu samo o razgledavanju. Radi se o uranjanju u duh mjesta. Imat ćete priliku upoznati se s lokalnim zajednicama, koje su generacijama čuvari ovih otoka. Ljudi s Kornata poznati su po svojoj srdačnoj gostoljubivosti i fascinantnim pričama koje su uvijek spremni podijeliti s posjetiteljima. Ova interakcija omogućuje vam doživljaj kulturne baštine Kornatskih otoka, dodajući poseban dodir vašem putovanju.

Štoviše, izleti na Kornate pružaju izvrsnu priliku za ljubitelje avantura. Bilo da preferirate ronjenje u kristalno čistim vodama, istraživanje skrivenih uvala ili planinarenje do vidikovaca s kojih se pruža impresivan pogled, avantura čeka svakog putnika. Svaka od ovih aktivnosti omogućuje vam dublju povezanost s netaknutom prirodom Kornata i ostavlja uspomene koje će trajati cijeli život.

Kako dan završava, ništa ne nadmašuje čar gledanja zalaska sunca na izletu na Kornate. Horizont oživljava nijansama naranče, ružičaste i ljubičaste, odražavajući se na mirnim vodama Jadrana. To je trenutak spokoja koji sažima čaroliju Kornatskih otoka.

Uistinu, magija izleta na Kornate leži u raznolikosti iskustava koje nude. Od otkrivanja zadivljujućih krajolika, uključivanja u lokalne kulture i sudjelovanja u avanturističkim aktivnostima, do uživanja u spokoju prirode, svaki trenutak je ispunjen čuđenjem i divljenjem. Stoga, kada birate izlet na Kornate, ne birate samo putovanje; birate magično putovanje koje će vam dotaknuti dušu i ostati s vama dugo nakon što napustite njegove obale.

Čarolija brodskih tura po Kornatima

Uronite u veličanstvo Jadrana s neusporedivim šarmom brodskih tura po Kornatima. S više od 140 otoka raspršenih po kristalno čistom moru, Nacionalni park Kornati čarobno je okruženje koje privlači putnike iz cijelog svijeta. Svaka brodska tura jedinstveno je istraživanje koje savršeno spaja avanturu, mir i prirodnu ljepotu na način koji osvaja vaša osjetila i grije vašu dušu.

Jedan od ključnih elemenata koji dodaju čar brodskim turama po Kornatima jest veličanstvena ljepota krajolika. Dok plovite mirnim, tirkiznim vodama Jadrana, uživate u panoramskim pogledima na robustne litice, bujne krajolike i skrivene uvale. Mirna atmosfera i zapanjujući vidici stvaraju scenarij za čarobno putovanje opuštanja i istraživanja.

Brodski izleti po Kornatima nude fascinantan uvid u bogati morski život arhipelaga. Te vode dom su raznolikim vrstama, uključujući dupine, kornjače i mnoštvo šarenih riba. Stajanja za ronjenje pružaju fantastičnu priliku da zaronite ispod površine i iz prve ruke doživite ovo podvodno čudo. Uzbuđenje plivanja među jatima riba ili promatranje igre dupina u njihovom prirodnom staništu nezaboravno je iskustvo.

Osim istraživanja čuda mora, brodske ture po Kornatima omogućuju vam da stupite na neke od najčarobnijih otoka arhipelaga. Iskrcavanje na otoku dodaje novu dimenziju vašoj avanturi. Možete šetati vijugavim stazama, otkrivati šarmantna sela građena od kamena ili se popeti na vrhove brda za zadivljujuće poglede na otoke. Ova intimna povezanost s kopnom pomaže vam da iz nove perspektive cijenite ljepotu arhipelaga.

Divan dio brodskih tura po Kornatima je tradicionalna dalmatinska gastronomija koja se poslužuje na brodu. Uživanje u obroku na palubi, okruženi prekrasnim morskim pejzažima, iskustvo je kao nijedno drugo. Možete uživati u svježim morskim plodovima ulovljenim u Jadranu, uz lokalno uzgojeno voće i povrće, dok degustirate lokalna vina. Ova kulinarska avantura ne samo da zadovoljava vaš apetit, već vam pruža i okus regionalne kulture i načina života.

A tu su i zalasci sunca – prizor koji vrijedi vidjeti na bilo kojoj brodskoj turi po Kornatima. Kako dan polako prolazi, zalazeće sunce nebo boji u mnoštvo boja, baceći toplo svjetlo na more. Naći ćete se kako stojite na palubi, hipnotizirani spektaklom koji se odvija pred vašim očima. Ovaj trenutak mira prikladan je završetak izvanrednog dana otkrića i istraživanja.

Brodski izleti po Kornatima nisu samo putničko iskustvo, već putovanje koje dodiruje vaše srce. Svaki izlet nudi obećanje novih otkrića, od slikovitih pejzaža i živahnog morskog života do ukusne kuhinje i očaravajuće otočke kulture. Dok se vraćate na kopno, ostajete s prekrasnim uspomenama i željom da se vratite čarima brodskih tura po Kornatima.

Jednodnevni izlet na Kornate: Putovanje za pamćenje

Zamislite da provodite dan okruženi tirkiznim vodama, lutajući među očaravajućim otocima i uranjajući u bogati morski ekosustav. To je obećanje jednodnevnog izleta na Kornate – putovanje koje se urezuje u vaše sjećanje svojom netaknutom prirodnom ljepotom, zanimljivim divljim životom i prilikama za uzbudljive avanture.

Vaš jednodnevni izlet na Kornate počinje mirnom vožnjom brodom u srce nacionalnog parka. Dok se arhipelag odmotava pred vašim očima, dočekuje vas impresivan labirint otoka, svaki s jedinstvenim šarmom i pričom. Svjež jutarnji zrak ispunjen mirisom mora i pogled na prve sunčeve zrake koje se odbijaju od sjajnih voda pružaju savršen početak nezaboravnog dana.

Jedan od najčarobnijih aspekata jednodnevnog izleta na Kornate je prilika da otkrijete živahni morski život Jadrana. Kristalno čiste vode vrve raznolikim vrstama riba, šarenim koraljnim grebenima i razigranim dupinima. Ne propustite priliku staviti masku za ronjenje i zaroniti u podvodni svijet. Kaleidoskop boja i spektakl života ispod valova ostavit će vas bez daha.

Privlačnost jednodnevnog izleta na Kornate ne leži samo ispod vode, već i na samim otocima. Neki izleti pružaju prilike za vođene pješačke ture po odabranim otocima, gdje možete istražiti jedinstvenu mediteransku floru i faunu. Šetajte među maslinama, promatrajte ptice kako lete iznad vas i doživite spokoj koji prožima ove izolirane otoke. Penjući se do najviših točaka, možete uživati u panoramskom pogledu na cijeli arhipelag Kornata, prizor koji će vam oduzeti dah.

Dodatno, nezaboravno iskustvo je ukusna lokalna kuhinja koju ćete kušati. Uživajte u ukusnom ručku na brodu, s tradicionalnim dalmatinskim jelima pripremljenim od svježih, lokalnih sastojaka. Bilo da se prepuštate svježe ulovljenoj ribi ili kušate lokalno proizvedene masline i vino, obrok služi kao ugodna gastronomska tura po kulturnoj baštini regije.

Kako se vaš jednodnevni izlet približava kraju, obavezno odvojite trenutak da razmislite o svom putovanju dok gledate kako sunce tone ispod horizonta. Zalasci sunca na Jadranu poznati su po svojoj ljepoti, a svjedočenje ovom spektaklu s palube vašeg broda zaista je očaravajuće iskusto. Nebo eksplodira u nijansama crvene, naranče i ružičaste, mirno more odražava ovu živopisnu paletu, a vi se nalazite okruženi atmosferom mira i spokoja.

U suštini, jednodnevni izlet na Kornate više je od putovanja kroz nacionalni park. To je putovanje otkrića i povezivanja – s prirodom, s lokalnom kulturom i sa samim sobom. Svaki prizor, svaki susret i svaki trenutak služi kao svjedočanstvo neusporedive ljepote arhipelaga Kornata, ostavljajući vas s uspomenama koje će trajati cijeli život.

Zaključak: Vaš idealni izlet na Kornate Vas čeka

Dok dolazimo do kraja našeg putovanja kroz Nacionalni park Kornati, očito je da ovaj hrvatski dragulj ima mnogo toga za ponuditi. Bilo da ste ljubitelj prirode, avanturist, gastronom ili entuzijast kulture, postoji izlet na Kornate prilagođen vašem ukusu. Jedinstvena kombinacija zadivljujućih pejzaža, živahnog morskog života, uzbudljivih aktivnosti i bogatih kulturnih doživljaja čini Kornate ne samo destinacijom, već rajem koji treba otkriti i cijeniti.

Privlačnost Kornata je neodoljiva, s njegovim sjajnim tirkiznim vodama, robustnim liticama, bujnom vegetacijom i slikovitim vidicima koji izgledaju kao da su izvučeni iz razglednice. Dok plovite labirintom otoka na svom izletu, svaki zavoj otkriva novi spektakl prirodne ljepote. Mirna atmosfera, daleko od gradske vreve, omogućuje vam da se ponovno povežete s prirodom i pronađete unutarnji mir.

Ključni element izleta na Kornate prilika je za uključivanje u cvatući morski ekosustav. Podvodni svijet je živopisno platno boja i pokreta, s koraljnim grebenima, mnoštvom vrsta riba i povremenim dupinima. Bilo da ste iskusni ronilac ili početnik u ronjenju, istraživanje podvodnog raja jedinstveno je, uzbudljivo iskustvo.

No, čuda Kornata nisu ograničena samo na more. Na kopnu, otoci nude zanimljive avanture, od istraživanja drevnih ruševina do pješačenja kroz bujne staze. Hodajući kroz šarmantna kamenita sela, svjedočeći tradicionalnom načinu života i slušajući fascinantne priče o otočkoj tradiciji, stječete osjećaj kao da ste se vratili u prošlost.

Nijedan izlet na Kornate nije potpun bez kušanja ukusne lokalne kuhinje. Svježe ulovljena morska hrana, domaći proizvodi i lokalno proizvedena vina nude kulinarski užitak koji mami vaše okusne pupoljke. Obrok na brodu, okružen očaravajućim morskim pejzažima, dodaje jedinstveni šarm gastronomskoj avanturi.

Kako sunce zalazi, bojeći nebo nijansama zlata, naranče i ružičaste, shvaćate da izlet na Kornate nije samo putovanje; to je transformativno iskustvo. Avanture, otkrića i susreti tijekom dana ostavljaju neizbrisiv trag na vašem srcu, čineći vas željnim povratka.

Vaš idealni izlet na Kornate Vas čeka. Bilo da tražite uzbudljive avanture, trenutke mira, kulturne susrete ili gastronomske užitke, Kornati su spremni nadmašiti vaša očekivanja. Krenite na izlet i dopustite da vas magija Kornata ispuni osjetilima, osvoji duh i stvori nezaboravne uspomene.

Izleti na Kornate – Grupni izleti u Nacionalni park Kornati

Grupni izleti organizirani su brodovima koji mogu primiti od 70 do 180 osoba. Odaberite jedan od unaprijed definiranih jednodnevnih posjeta Kornatima i doživite ovaj jedinstveni nautički raj.

Zadar: Izlet u Nacionalni park Kornati brodom Fažanka

Kornati National Park tour with Fažanka boat

Cjelodnevni izlet u Park prirode Telašćica i plažu Lojena. Posjet liticama i Slanom jezeru Mir u Telašćici.

Zadar: Izlet u Nacionalni park Kornati brodom Sveti Šime II

Sveti Šime II

Cjelodnevni izlet na plažu Lojena i u Park prirode Telašćica. Posjet liticama i Slanom jezeru Mir u Telašćici.

Zadar: Izlet u Nacionalni park Kornati brodom Arbiana

Arbiana

Cjelodnevni izlet na plažu Lojena i u Park prirode Telašćica. Posjet liticama i Slanom jezeru Mir u Telašćici.

Zadar: Izlet u Nacionalni park Kornati brodom Plava Laguna

Plava Laguna

Cjelodnevni izlet na otoke Kornat i Mana. Ručak u kapetanovoj kući u uvali Suha Punta. Skakanje s litica, ronjenje….

Zadar: Izlet u Nacionalni park Kornati brodom Eufemija

Eufemija

Cjelodnevni izlet na otok Mana, plažu Lojena i Kukljicu. Ronjenje, skakanje s litice…

Zadar: Izlet u Nacionalni park Kornati tradicionalnim jedrenjakom Branimir

Branimir sailboat

Cjelodnevni izlet na otoke Kornat i Mana. Ručak i brunch u ribarskoj kući u uvali Suha Punta.

Biograd na Moru: Izlet u Nacionalni park Kornati brodom Sveti Šime I

1 Sveti Šime I

Cjelodnevni izlet na otok Katina i u Park prirode Telašćica. Posjet liticama i Slanom jezeru Mir u Telašćici.

Kornati osvajaju nautičare bez obzira na doba godine jer godišnje dočekaju između 2600-2700 sunčanih sati. Cijelo područje Kornata prostire se na 320 km2, sa 150 otoka, otočića i hridi od kojih je većina u zaštićenom području Nacionalnog parka. U sklopu izleta na Kornate imate jedinstvenu priliku istražiti netaknutu prirodu u potpunosti. Spakirajte opremu za plažu i istražite istinsku grandioznu snagu prirode, a ostalo prepustite nama.

Na izletu na Kornate vodimo vas na cjelodnevni izlet u najrazvedeniji dio Mediterana. Kornatski krajolik možda je najdojmljiviji na otvorenom moru gdje se strme padine uzdižu visoko nad morem. Na moru ćete imati priliku diviti se visokim geološkim formacijama koje su postale popularno obilježje Kornata – visokim okomitim liticama ili “krunama”, kako su ih stoljećima nazivali. Odvest ćemo vas da vidite stotine metara suhozida, litice visoke 80 metara (270 stopa), pješčanu plažu Lojena, prirodni fenomen Magazinovu škrilu, crkvu Gospe od Tarca, utvrdu Tureta i još mnogo toga.

Kornati group tours - Lojena
Apostrof plavi

Izlet na Kornate: Glavna stajališta

Kornatske krune – Visoke okomite litice

Najpopularniji fenomen u parku su ‘krune’, odnosno visoke okomite litice okrenute prema otvorenom moru koje su nastale kao posljedica geoloških promjena u dalekoj prošlosti. Krune su nastale kao posljedica tektonskog pomicanja Afrike prema sjeveru i njezina sudara s europskim kontinentom. Predstavlja površinu koja se proteže od Istre do srednje Dalmacije. Najviša hrid na Kornatima je Klobučar (80 metara), zatim Mana (65 metara), Rašip Veliki (64 metra), Obručan (50 metara) i Piškera (45 metara). Na Piškeri se nalazi i najdublja kruna koja ponire 90 metara duboko u more.

Magazinova Škrila – Prirodni fenomen

Još jedan prirodni fenomen na Kornatskoj brodskoj turi je “Magazinova škrila”, također nazvana “Ploča” ili “Vela ploča”. Smještena je ispod najvišeg vrha Kornata, Metline (237 metara), nagnuta prema moru. Dobra polazišta za posjet Magazinovim Škrilama su uvale Kravjačica, Strižnja ili Vruje. Ovaj geološki fenomen plijeni posebnu pozornost brojnim krškim oblicima Kornata. Široka je između 63 i 86 metara, a dugačka 160 metara, vjerojatno uzrokovana klizištem nakon jakog potresa. Da bismo došli do Škrila, morat ćemo ‘provaliti’ privatnim posjedom, stoga ga nikako ne smijemo ugroziti – pogotovo ne preskakanjem ili rušenjem suhozida ili uznemiravanjem ovaca.

Suhozidi – Spomenici ljudskog rada

Iznad plavetnila, gotovo je samo surovost kamena. Na izletu na Kornate imat ćete priliku vidjeti spomenike ljudskog rada – suhozide. Stotine metara suhozida, ručno rađenih artefakata, podignuto je krajem 19. stoljeća. Građene su kako bi se očuvalo imanje, ali i kako bi se zaštitio pašnjak i spriječilo premještanje ovaca s jednog imanja na drugo. Zanimljivo je da su svi zidovi izgrađeni onoliko visoki koliko je potrebno da ih ovce ne preskoče i prijeđu nekome, a široki onoliko koliko je potrebno da ih vjetar ne uništi.

Ostaci ilirskih gradina

Prva potvrđena kolonizacija Kornata datira od Ilira koji su na otoku počeli graditi male četvrtaste utvrde. Bili su uglavnom stočari, ali je i ribarstvo imalo važnu ulogu u njihovom gospodarstvu. Osim uzgojem ovaca, Iliri su se bavili i ribarstvom, pa su nastambe služile i kao stanovanje i kao spremište. Ilirske gradine danas su vrijedna povijesna baština čija brojnost govori o dobroj naseljenosti otoka u to vrijeme.

Lojena – Pješčana plaža

Lojena je jedina pješčana plaža na Kornatima i pravi izvor bioraznolikosti. Cijelo područje Kornata privlačno je roniocima – jedinima koji znaju priču o svim bojama dubina ispod kornatskih litica. Ne zaboravite ponijeti svoju opremu za ronjenje! Kornatsko podmorje je netaknuto i prozirno jer svjetlost prodire duboko u njega, stvarajući jedinstveno stanište za ribe i razne šarene koralje. Zahvaljujući svom podmorju, Kornati vrve nautičkim aktivnostima, posebice ronjenjem.

Apostrof plavi

Nacionalni park Kornati iz Zadra

Kornati nisu prožeti užurbanim odmaralištima, letcima koji zatrpavaju vaše tragove nudeći konkurentne izlete brodom, niti zaprljani koracima turista. Imate potpunu slobodu vlastitog izbora. Na izlet Kornate brodom se može doći iz Zadra, Murtera, Pakoštana, Vodica, Splita i Biograda. Najbolji način da organizirate posjet Nacionalnom parku Kornati iz Zadra je da provjerite itinerare i vidite što najbolje odgovara vašem rasporedu i preferencijama. Naši brodovi su sigurni i udobni, savršeni za doživljaj spektakularne obale Dalmacije. Zgrabite opremu za ronjenje, spakirajte kupaće kostime i ručnike za plažu i uživajte u cjelodnevnom izletu brodom na Kornate iz Zadra.

Apostrof plavi

Istraživanje raja: Sveobuhvatan vodič za izlete na Kornate

Ako tražite bijeg od uobičajenog, putovanje do zadivljujućeg Nacionalnog parka Kornati je upravo ono što vam treba. Sastavljeno od 140 otoka u srcu Jadranskog mora, ovaj hrvatski arhipelag obećava neusporedivu kombinaciju prirodne ljepote, mirnih plaža i živahnog morskog života. Bilo da ste neustrašivi istraživač, ljubitelj prirode ili jednostavno turist koji žudi za jedinstvenim odmorom, naš sveobuhvatan vodič za izlete na Kornate pomoći će vam otkriti čar i privlačnost ovog izvanrednog odredišta.

Otključavanje magije izleta na Kornate

U Nacionalnom parku Kornati postoji posebna vrsta magije. Smješten u živopisnom Jadranskom moru, Kornatski arhipelag je skup od 140 prekrasnih otoka, od kojih svaki ima svoj jedinstveni šarm. Ovaj očaravajući krajolik ispunjen je bogatom bioraznolikošću, dramatičnim liticama i očaravajućim podvodnim ekosustavima, što izlete na Kornate čini nezaboravnim iskustvom.

 Magija izleta na Kornate leži u njihovoj sposobnosti da vas odvedu na mjesto gdje priroda i spokoj harmonično koegzistiraju. Čim krenete na izlet, odmah vas obavija zadivljujuća ljepota okoline, gdje zvuk vjetra koji šušti kroz drveće i valovi koji pljeskaju o obalu služe kao umirujuća pozadinska simfonija.

Dok plovite oko otoka, svaki otkriva svoj jedinstveni karakter. Tu su sirovi, grubo formirani otoci s prekrasnim stijenama oblikovanim tisućama godina jadranskih vjetrova i valova. Na drugim otocima naći ćete bujnu vegetaciju, koja pruža stanište raznim pticama i životinjama. Tu su čak i otoci s drevnim ruševinama, tihi svjedoci bogate povijesti i kulture ovog područja.

Izleti na Kornate nisu samo o razgledavanju. Radi se o uranjanju u duh mjesta. Imat ćete priliku upoznati se s lokalnim zajednicama, koje su generacijama čuvari ovih otoka. Ljudi s Kornata poznati su po svojoj srdačnoj gostoljubivosti i fascinantnim pričama koje su uvijek spremni podijeliti s posjetiteljima. Ova interakcija omogućuje vam doživljaj kulturne baštine Kornatskih otoka, dodajući poseban dodir vašem putovanju.

Štoviše, izleti na Kornate pružaju izvrsnu priliku za ljubitelje avantura. Bilo da preferirate ronjenje u kristalno čistim vodama, istraživanje skrivenih uvala ili planinarenje do vidikovaca s kojih se pruža impresivan pogled, avantura čeka svakog putnika. Svaka od ovih aktivnosti omogućuje vam dublju povezanost s netaknutom prirodom Kornata i ostavlja uspomene koje će trajati cijeli život.

Kako dan završava, ništa ne nadmašuje čar gledanja zalaska sunca na izletu na Kornate. Horizont oživljava nijansama naranče, ružičaste i ljubičaste, odražavajući se na mirnim vodama Jadrana. To je trenutak spokoja koji sažima čaroliju Kornatskih otoka.

Uistinu, magija izleta na Kornate leži u raznolikosti iskustava koje nude. Od otkrivanja zadivljujućih krajolika, uključivanja u lokalne kulture i sudjelovanja u avanturističkim aktivnostima, do uživanja u spokoju prirode, svaki trenutak je ispunjen čuđenjem i divljenjem. Stoga, kada birate izlet na Kornate, ne birate samo putovanje; birate magično putovanje koje će vam dotaknuti dušu i ostati s vama dugo nakon što napustite njegove obale.

Čarolija brodskih tura po Kornatima

Uronite u veličanstvo Jadrana s neusporedivim šarmom brodskih tura po Kornatima. S više od 140 otoka raspršenih po kristalno čistom moru, Nacionalni park Kornati čarobno je okruženje koje privlači putnike iz cijelog svijeta. Svaka brodska tura jedinstveno je istraživanje koje savršeno spaja avanturu, mir i prirodnu ljepotu na način koji osvaja vaša osjetila i grije vašu dušu.

Jedan od ključnih elemenata koji dodaju čar brodskim turama po Kornatima jest veličanstvena ljepota krajolika. Dok plovite mirnim, tirkiznim vodama Jadrana, uživate u panoramskim pogledima na robustne litice, bujne krajolike i skrivene uvale. Mirna atmosfera i zapanjujući vidici stvaraju scenarij za čarobno putovanje opuštanja i istraživanja.

Brodski izleti po Kornatima nude fascinantan uvid u bogati morski život arhipelaga. Te vode dom su raznolikim vrstama, uključujući dupine, kornjače i mnoštvo šarenih riba. Stajanja za ronjenje pružaju fantastičnu priliku da zaronite ispod površine i iz prve ruke doživite ovo podvodno čudo. Uzbuđenje plivanja među jatima riba ili promatranje igre dupina u njihovom prirodnom staništu nezaboravno je iskustvo.

Osim istraživanja čuda mora, brodske ture po Kornatima omogućuju vam da stupite na neke od najčarobnijih otoka arhipelaga. Iskrcavanje na otoku dodaje novu dimenziju vašoj avanturi. Možete šetati vijugavim stazama, otkrivati šarmantna sela građena od kamena ili se popeti na vrhove brda za zadivljujuće poglede na otoke. Ova intimna povezanost s kopnom pomaže vam da iz nove perspektive cijenite ljepotu arhipelaga.

Divan dio brodskih tura po Kornatima je tradicionalna dalmatinska gastronomija koja se poslužuje na brodu. Uživanje u obroku na palubi, okruženi prekrasnim morskim pejzažima, iskustvo je kao nijedno drugo. Možete uživati u svježim morskim plodovima ulovljenim u Jadranu, uz lokalno uzgojeno voće i povrće, dok degustirate lokalna vina. Ova kulinarska avantura ne samo da zadovoljava vaš apetit, već vam pruža i okus regionalne kulture i načina života.

A tu su i zalasci sunca – prizor koji vrijedi vidjeti na bilo kojoj brodskoj turi po Kornatima. Kako dan polako prolazi, zalazeće sunce nebo boji u mnoštvo boja, baceći toplo svjetlo na more. Naći ćete se kako stojite na palubi, hipnotizirani spektaklom koji se odvija pred vašim očima. Ovaj trenutak mira prikladan je završetak izvanrednog dana otkrića i istraživanja.

Brodski izleti po Kornatima nisu samo putničko iskustvo, već putovanje koje dodiruje vaše srce. Svaki izlet nudi obećanje novih otkrića, od slikovitih pejzaža i živahnog morskog života do ukusne kuhinje i očaravajuće otočke kulture. Dok se vraćate na kopno, ostajete s prekrasnim uspomenama i željom da se vratite čarima brodskih tura po Kornatima.

Jednodnevni izlet na Kornate: Putovanje za pamćenje

Zamislite da provodite dan okruženi tirkiznim vodama, lutajući među očaravajućim otocima i uranjajući u bogati morski ekosustav. To je obećanje jednodnevnog izleta na Kornate – putovanje koje se urezuje u vaše sjećanje svojom netaknutom prirodnom ljepotom, zanimljivim divljim životom i prilikama za uzbudljive avanture.

Vaš jednodnevni izlet na Kornate počinje mirnom vožnjom brodom u srce nacionalnog parka. Dok se arhipelag odmotava pred vašim očima, dočekuje vas impresivan labirint otoka, svaki s jedinstvenim šarmom i pričom. Svjež jutarnji zrak ispunjen mirisom mora i pogled na prve sunčeve zrake koje se odbijaju od sjajnih voda pružaju savršen početak nezaboravnog dana.

Jedan od najčarobnijih aspekata jednodnevnog izleta na Kornate je prilika da otkrijete živahni morski život Jadrana. Kristalno čiste vode vrve raznolikim vrstama riba, šarenim koraljnim grebenima i razigranim dupinima. Ne propustite priliku staviti masku za ronjenje i zaroniti u podvodni svijet. Kaleidoskop boja i spektakl života ispod valova ostavit će vas bez daha.

Privlačnost jednodnevnog izleta na Kornate ne leži samo ispod vode, već i na samim otocima. Neki izleti pružaju prilike za vođene pješačke ture po odabranim otocima, gdje možete istražiti jedinstvenu mediteransku floru i faunu. Šetajte među maslinama, promatrajte ptice kako lete iznad vas i doživite spokoj koji prožima ove izolirane otoke. Penjući se do najviših točaka, možete uživati u panoramskom pogledu na cijeli arhipelag Kornata, prizor koji će vam oduzeti dah.

Dodatno, nezaboravno iskustvo je ukusna lokalna kuhinja koju ćete kušati. Uživajte u ukusnom ručku na brodu, s tradicionalnim dalmatinskim jelima pripremljenim od svježih, lokalnih sastojaka. Bilo da se prepuštate svježe ulovljenoj ribi ili kušate lokalno proizvedene masline i vino, obrok služi kao ugodna gastronomska tura po kulturnoj baštini regije.

Kako se vaš jednodnevni izlet približava kraju, obavezno odvojite trenutak da razmislite o svom putovanju dok gledate kako sunce tone ispod horizonta. Zalasci sunca na Jadranu poznati su po svojoj ljepoti, a svjedočenje ovom spektaklu s palube vašeg broda zaista je očaravajuće iskusto. Nebo eksplodira u nijansama crvene, naranče i ružičaste, mirno more odražava ovu živopisnu paletu, a vi se nalazite okruženi atmosferom mira i spokoja.

U suštini, jednodnevni izlet na Kornate više je od putovanja kroz nacionalni park. To je putovanje otkrića i povezivanja – s prirodom, s lokalnom kulturom i sa samim sobom. Svaki prizor, svaki susret i svaki trenutak služi kao svjedočanstvo neusporedive ljepote arhipelaga Kornata, ostavljajući vas s uspomenama koje će trajati cijeli život.

Zaključak: Vaš idealni izlet na Kornate Vas čeka

Dok dolazimo do kraja našeg putovanja kroz Nacionalni park Kornati, očito je da ovaj hrvatski dragulj ima mnogo toga za ponuditi. Bilo da ste ljubitelj prirode, avanturist, gastronom ili entuzijast kulture, postoji izlet na Kornate prilagođen vašem ukusu. Jedinstvena kombinacija zadivljujućih pejzaža, živahnog morskog života, uzbudljivih aktivnosti i bogatih kulturnih doživljaja čini Kornate ne samo destinacijom, već rajem koji treba otkriti i cijeniti.

Privlačnost Kornata je neodoljiva, s njegovim sjajnim tirkiznim vodama, robustnim liticama, bujnom vegetacijom i slikovitim vidicima koji izgledaju kao da su izvučeni iz razglednice. Dok plovite labirintom otoka na svom izletu, svaki zavoj otkriva novi spektakl prirodne ljepote. Mirna atmosfera, daleko od gradske vreve, omogućuje vam da se ponovno povežete s prirodom i pronađete unutarnji mir.

Ključni element izleta na Kornate prilika je za uključivanje u cvatući morski ekosustav. Podvodni svijet je živopisno platno boja i pokreta, s koraljnim grebenima, mnoštvom vrsta riba i povremenim dupinima. Bilo da ste iskusni ronilac ili početnik u ronjenju, istraživanje podvodnog raja jedinstveno je, uzbudljivo iskustvo.

No, čuda Kornata nisu ograničena samo na more. Na kopnu, otoci nude zanimljive avanture, od istraživanja drevnih ruševina do pješačenja kroz bujne staze. Hodajući kroz šarmantna kamenita sela, svjedočeći tradicionalnom načinu života i slušajući fascinantne priče o otočkoj tradiciji, stječete osjećaj kao da ste se vratili u prošlost.

Nijedan izlet na Kornate nije potpun bez kušanja ukusne lokalne kuhinje. Svježe ulovljena morska hrana, domaći proizvodi i lokalno proizvedena vina nude kulinarski užitak koji mami vaše okusne pupoljke. Obrok na brodu, okružen očaravajućim morskim pejzažima, dodaje jedinstveni šarm gastronomskoj avanturi.

Kako sunce zalazi, bojeći nebo nijansama zlata, naranče i ružičaste, shvaćate da izlet na Kornate nije samo putovanje; to je transformativno iskustvo. Avanture, otkrića i susreti tijekom dana ostavljaju neizbrisiv trag na vašem srcu, čineći vas željnim povratka.

Vaš idealni izlet na Kornate Vas čeka. Bilo da tražite uzbudljive avanture, trenutke mira, kulturne susrete ili gastronomske užitke, Kornati su spremni nadmašiti vaša očekivanja. Krenite na izlet i dopustite da vas magija Kornata ispuni osjetilima, osvoji duh i stvori nezaboravne uspomene.